Share this page

IFC i Opportunity banka podržavaju poljoprivrednike, mikro i mala preduzeća u Srbiji

Beograd, Srbija, 6. novembar 2017. godine — Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupe Svetske banke, obezbeđuje kredit u iznosu od 775 miliona dinara (oko 6,5 miliona evra) Opportunity banci kako bi pomogla finansiranju poljoprivrednika, kao i mikro i malih preduzeća (MMP) u cilju rasta i razvoja njihovog poslovanja i otvaranja novih radnih mesta. IFC takođe pruža savetodavne usluge Opportunity banci u razvoju strategije digitalizacije.
Prvi kredit IFC-ja u srpskim dinarima će pomoći Opportunity banci, vodećoj banci za poslovanje sa mikro i malim preduzećima iz ruralnih sredina koja je fokusirana na pružanje finansijskih usluga poljoprivrednicima i mikropreduzećima, da dodatno proširi svoj portfolio. MMP čine više od pola ukupnog broja radnih mesta u Srbiji, ali mnogi od njih, naročito mladi poljoprivrednici i mlada preduzeća, nemaju mogućnost dobijanja bankarskih kredita usled nepostojanja kreditne istorije. Doprinos poljoprivrednog sektora BDP-u Srbije je takođe drugi po veličini među privrednim sektorima u zemlji.
Utoliko će se savetodavne usluge IFC-ja fokusirati na pomaganje Opportunity banci da digitalizuje svoje usluge u cilju poboljšavanja efikasnosti i omogućavanja pristupa novim klijentima.
„Mikro i mali preduzetnici i poljoprivrednici su često isključeni iz bankarskog sektora, zbog toga što nemaju sredstva obezbeđenja ili kreditnu istoriju, ili se smatra da su njihove poslovne aktivnosti na suviše niskom nivou u odnosu na visoke transakcione troškove kredita,” rekao je Vladimir Vukotić, generalni direktor Opportunity banke. „Kredit i savetodavne usluge IFC-ja će nam pomoći da reafirmišemo našu dugoročnu posvećenost podržavanju ovog segmenta, kako se budemo fokusirali na održivi rast i dalju diverzifikaciju našeg potfolija MMP.”
Nova radna mesta koja se otvaraju u privatnom sektoru su od još veće važnosti u današnje vreme u Srbiji kada je država započela niz reformi državnih preduzeća. Taj proces će nesumnjivo dati veći značaj ulozi koju MMP i mali poljoprivrednici mogu da igraju u stvaranju radnih mesta.  
„Ovo je prvi kredit IFC-ja denominiran u srpskim dinarima, čime se za korisnika eliminišu kursni rizici,” rekao je Tomas Lubek, regionalni menadžer IFC-ja za Centralnu i Jugoistočnu Evropu. “Kredit IFC-ja će pomoći da se proširi poslovanje Opportunity banke i da se povećaju finansijske mogućnosti za lokalne poljoprivrednike i manja preduzeća, dok će angažovanje IFC-ja u vidu savetodavnih usluga pomoći banci da počne da digitalizuje svoje poslovanje, u skladu sa međunarodnim najboljim praksama.”
O IFC-ju
IFC, članica Grupe Svetske banke, najveća je razvojna institucija na svetu koja je usmerena ka privatnom sektoru na tržištima u usponu. Sarađujući sa preko 2.000 preduzeća širom sveta, koristimo svoj kapital, stručno znanje i uticaj da bismo stvarali tržišta i prilike u najzahtevnijim regionima sveta. Tokom finansijske 2017. godine obezbedili smo dugoročno finansiranje u rekordnom iznosu od 19,3 milijarde dolara za zemlje u razvoju, koristeći snagu privatnog sektora u borbi protiv siromaštva i unapređenju zajedničkog prosperiteta. Dodatne informacije su dostupne na adresi www.ifc.org
Linkovi
O Opportunity banci a.d. Novi Sad
Opportunity banka je mikrofinansijska banka koja obezbeđuje kredite i druge finansijske usluge preduzetnicima, mikro i malim preduzećima, ruralnim domaćinstvima i poljoprivrednim gazdinstvima u Republici Srbiji, kao i drugim klijentima koji imaju otežan pristup finansijskim uslugama tradicionalnih banaka. Opportunity banka u Srbiji postoji od 2002. godine, kada je osnovana kao Opportunity Štedionica, a 2007. se uspešno transformisala u banku u skladu sa dozvolom Narodne Banke Srbije. Banka je član mreže banaka i mikrofinansijskih organizacija “Opportunity International” koja je osnovana 1971. godine u Čikagu. Za više informacija, posetite stranicu www.obs.rs