Chişinău, Moldova, 9 februarie 2012—IFC, membră a Grupului Băncii Mondiale, a semnat astazi un acord cu Moldova Agroindbank pentru a o ajuta să-şi îmbunătăţească nivelul de management al riscului şi sistemele de monitorizare a creditelor neperformante, sporind în acest fel eficienţa operaţională a băncii şi capacitatea sa de acordare de împrumuturi către IMM-uri.
Programul IFC de consultanţă pentru mediul bancar, desfăşurat în Europa şi Asia Centrală se va aplica şi acestei bănci, care dispune deja de un sistem solid de management al riscului, pentru a analiza şi pentru a consolida această bancă, astfel încât să se asigure respectarea bunelor practici internaţionale în acest domeniu. Experţii IFC vor instrui personalul băncii şi managementul acestuia pentru a-i ajuta să implementeze noile instrumente şi sisteme de management al riscului.
“Banca noastră este lider de piaţă în ceea ce priveşte acordarea de servicii rapide, eficiente şi inovative către IMM-urile din Moldova,” a declarat d-na Natalia Vrabie, Preşedinta Consiliului Director al Moldova Agroindbank. “De-abia aşteptăm să ne extindem colaborarea cu IFC, să implementăm sfaturile IFC cu privire la riscuri şi la împrumuturile neperformante, intrucat toate acestea ne vor ajuta să construim o bancă mai puternică, în ciuda dificultăţilor cu care se confruntă mediul economic din regiune.”
Garth Bedford, Directorul de Programe în cadrul IFC, spunea următoarele: “Activitatea noastră în cadrul Moldova Agroindbank, constituie un pas înainte pe calea îmbunătăţirii managementului riscului financiar la nivelul întregului sector bancar din această ţară. Am colaborat deja cu peste 30 de bănci din Europa şi Asia Centrală, sprijindu-le eforturile de revenire din criză şi ajutându-le să-şi îmbunătăţească capacitatea de management al riscului printr-o cunoaştere aprofundată a bunelor practici.”
IFC a demarat colaborarea cu Moldova Agroindbank în anul 2010, printr-un împrumut de 15 milioane USD menit să sprijine eforturile acestei bănci de acordare de împrumuturi către IMM-uri, în această ţară predominant agricolă. Această bancă participă de asemenea şi la Programul IFC de Finanţare a Comerţului International (Global Trade Finance Program).
Moldova a devenit membră IFC în 1995. La ora actuală, portofoliul IFC în Moldova se ridică la valoarea de 86 milioane USD. În Moldova, IFC îşi concentrează investiţiile şi serviciile de consultanţă pe sporirea accesului la finanţare prin sprijinirea dezvoltării instituţiilor financiare locale. Pe de altă parte, IFC şi-a mai propus şi să atragă investitorii din sectorul privat în vederea dezvoltării infrastructurii şi unităţilor medicale.
Programul de Consultanţă Bancară al IFC în Europa şi Asia Centrală funcţionează în Moldova în parteneriat cu guvernul austriac.
Despre IFC
IFC, membră a Grupului Băncii Mondiale, este cea mai mare instituţie de dezvoltare globală, care se concentrează exclusiv pe sectorul privat. Noi ajutăm ţările aflate în curs de dezvoltare să ajungă la cote de creştere sustenabilă prin investiţii financiare, furnizând servicii de consultanţă societăţilor comerciale şi guvernelor şi mobilizând capital pe pieţele financiare internaţionale. În anul fiscal 2011, în contextul incertitudinii economice regăsite oriunde în lume, noi ne-am ajutat beneficiarii să creeze locuri de muncă, să consolideze performanţele de mediu şi să se implice în viaţa comunităţilor din care fac parte - toate acestea prin creşterea investiţiilor noastre la o cotă fără precedent, de aproximativ 19 miliarde USD. Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să vizitaţi
www.ifc.org
.
Despre Moldova Agroindbank
Rămâneţi în legătură cu noi!