Share this page

IFC i MIGA podržavaju pionirski projekat za proizvodnju energije iz otpada kroz javno-privatno partnerstvo u Beogradu

Beograd, Srbija, 3. oktobar 2019 – IFC i MIGA, članice Grupe Svetske banke, obezbeđuju paket finansiranja u iznosu od 259,57 miliona evra kompaniji Beo Čista Energija d.o.o. za značajan projekat proizvodnje energije iz otpada u Beogradu koji će očistiti jednu od najvećih evropskih nekontrolisanih deponija i izgraditi novi, održiv kompleks za upravljanje otpadom sa ciljem smanjenja zagađenja i ublažavanja klimatskih promena.
Projekt Waste-to-Energy Beograd je javno-privatno partnerstvo (PPP) koje uključuje zatvaranje i sanaciju zasićene deponije u Vinči, predgrađu Beograda, i izgradnju nove sanitarne deponije u skladu sa pravilima EU, kao i postrojenje za proizvodnju energije iz otpada i postrojenje za preradu građevinskog otpada. Projekat će omogućiti upotrebu komunalnog otpada i deponijskih gasova za proizvodnju obnovljive toplote i električne energije. Očekuje se da će izgradnja trajati tri i po godine.
IFC finansiranje uključuje zajam A u iznosu do 72,2 miliona evra; paralelni zajam od Oesterreichische Entwicklungsbank (OeEB) do 35 miliona evra; zajam B do 35 miliona evra; i koncesijski viši zajam do 20 miliona evra iz Zajedničkog programa finansiranja u oblasti klime IFC-a i Kanade (The Canada-IFC Blended Climate Finance Program). To predstavlja deo šireg paketa koji uključuje kredit EBRD-a u iznosu do 128,2 miliona evra.
MIGA izdaje garancije na 20 godina u vrednosti od 97,3 miliona evra koje pokrivaju nekomercijalne rizike, uključujući kršenje ugovora. Garancije pokrivaju do 90 odsto uloženog kapitala u kompaniju Beo Čista Energija d.o.o.
“Drago nam je da sarađujemo na ovom projektu u rešavanju jednog od najvećih ekoloških i društvenih problema u Srbiji - zatvaranje i sanacija deponije u Vinči. Novi objekti će obezbediti električnu energiju ekvivalentnu ukupnoj potrošnji električne energije za oko 30.000 domaćinstava i 80 procenata proizvodnje Toplane Konjarnik tokom zime. Time će se smanjiti upotreba fosilnih goriva i pomoći u smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte”, rekao je Mitsuaki Harada, generalni direktor kompanije Beo Čista Energija d.o.o.
Projekt će biti realizovan na osnovu dugoročnog ugovora o JPP-u koji je 2017. dodeljen preduzeću Beo Čista Energija d.o.o, osnovanom sa posebnom namenom od strane globalnog komunalnog preduzeća Suez S.A., japanskog konglomerata Itochu Corporation i Marguerite Fund II, panevropskog investicionog fonda. Savetodavno odeljenje IFC-a za transakcije JPP deluje od 2014. godine kao vodeći savetnik grada Beograda za strukturu i sprovođenje tendera za projekat - prve velike infrastrukturne investicije iz oblasti zaštite životne sredine, organizovanom kao regionalno javno-privatno partnerstvo.
“Ovo je jedan od prvih velikih finansijskih projekata privatnog sektora u sektoru prerade otpada u energiju na tržištima u razvoju”, rekao je Thomas Lubeck, regionalni menadžer IFC-a za centralnu i jugoistočnu Evropu. “Ovaj značajni projekat u Beogradu ima kapacitet da postane primer održivog rešenja za gradove na ostalim tržištima u razvoju i to kroz upotrebu tehnologija i efikasnosti privatnog sektora za rešavanje gorućih izazova upravljanja otpadom.”
“Garancije koje izdaje MIGA imaju važnu ulogu za ulaganja privatnog sektora u ovaj ključni projekat”, rekla je Elena Palei, globalna menadžerka  za infrastrukturu u MIGA. “Obezbeđivanjem podrške koja će omogućiti gradu Beogradu da ispunjava svoje obaveze, olakšavamo investitorima da ulažu svoja sredstva bez potrebe za državnom garancijom, što pozitivno utiče na fiskalni prostor Srbije”.
IFC ima ključnu ulogu na globalnom nivou u unapređivanju rešenja privatnog sektora za ublažavanje posledica klimatskih promena. Od 2005. godine, od strane IFC-a uloženo je više od 18 milijardi dolara u dugoročno finansiranje klimatski-pametnih industrija, uključujući proizvodnju obnovljivih izvora energije, klimatski-pametno agro poslovanje, zelene obveznice i zelene zgrade.
MIGA ima portfolio za projekte ublažavanja i prilagođavanja klimatskim promenama koji je udvostručen u poslednjih šest godina. U fiskalnoj 2019. godini izdate su  garancije u vrednosti od 1,01 milijardi dolara za projekte koji su naročito usmereni na obnovljivu energiju, urbanu mobilnost i zelene zgrade.
O IFC-u
IFC je sestrinska organizacija Svetske banke i članica Grupe Svetske banke i najveća globalna razvojna institucija fokusirana na privatni sektor na tržištima u razvoju. Mi poslujemo sa preko 2.000 preduzeća širom sveta, koristeći sopstveni kapital, stručnost i uticaj da stvorimo tržišta i prilike tamo gde je to najpotrebnije. U fiskalnoj 2019. godini dali smo više od 19 milijardi dolara zemljama u razvoju kroz dugoročna finansiranja. Koristimo snagu privatnog sektora za okončavanje ekstremnog siromaštva i podsticanje zajedničkog napretka. Za više informacija posetite vvv.ifc.org.
O MIGA
MIGA je osnovana 1988. godine kao jedna od članica Grupe Svetske banke u cilju promocije direktnih stranih ulaganja u privrede u razvoju, pružanjem podrške u smanjenju rizika od ograničenja konverzije i trasfera valute, kršenja državnih ugovora, eksproprijacije, ratnih i građanskih sukoba; i olakšavanjem kredita privatnim investitorima i zajmodavcima. MIGA je od svog osnivanja izdala  garancije u vrednosti od 55 milijardi dolara u 114 zemalja u razvoju.
O programu „Canada-IFC Blended Climate Finance Program“
Program „Canada-IFC Blended Climate Finance“ ima za cilj da mobiliše privatni kapital za globalne klimatske akcije i odražava posvećenost Kanade Pariskom sporazumu iz 2015. godine i podržava zemlje u razvoju u njihovoj tranziciji ka održivoj i otpornoj privredi sa niskom emisijom ugljenika.
Pratite nas