Share this page

IFC, Unicredit, FMO i GGF podržavaju vetropark kompanije Elicio u Alibunaru, povećavajući snabdevanje čistom energijom u Srbiji

Beograd, Srbija, 12. septembar 2017. godine—IFC, članica Grupacije Svetske banke, pomaže Srbiji da poveća snabdevanje obnovljivom energijom putem odobravanja kredita u iznosu od 19,1 milion EUR kompaniji Elicio, koja je zavisno preduzeće Nethys Grupe koja se bavi energetikom i telekomunikacijama i ima sedište u Belgiji, za izgradnju vetroparka od 42 megavata u  Alibunaru.
Ugovor koji obuhvata kredit tipa "A" u iznosu od 15,5 miliona EUR i kredit tipa "C" u iznosu od 3,6 miliona EUR, potpisan je 28. juna, a sindiciranje je zaključeno 11. septembra. Unicredit, Holandska razvojna banka (FMO) i Fond "Zeleno za razvoj" (GGF) su se saglasili da za projekat obezbede dodatnih 40 miliona EUR u vidu kredita tipa "B", što će pomoći da se podstakne proizvodnja obnovljive energije u Srbiji i unapredi energetski miks i snabdevanje energijom domaćinstava i privrede u severnoj pokrajini Vojvodini. Projekat će takođe pomoći Srbiji da ispuni obaveze u okviru Ugovora o energetskoj zajednici, koji predviđa da u 2020. godini 27 procenata potrošene energije u Srbiji treba da potiče iz obnovljivih izvora.
“Veliko angažovanje i podrška IFC-ja dokaz su snage projekta, kao i sposobnosti i spremnosti Srbije da privuče velike investicije u obnovljivu energiju,” rekao je Ludo Vandervelden, generalni direktor kompanije Elicio. “Nedavne izmene i dopune zakona o obnovljivoj energiji stvorile su uslove da dođemo do ove važne prekretnice i da konačno započnemo sa izgradnjom, nakon više godina inovativnog rada na razvoju.”
S obzirom na to da 70 procenata njene proizvodnje električne energije potiče iz starijih termoelektrana na ugalj, Srbija je među najvećim proizvođačima gasova sa efektom staklene bašte u Evropi i ima neiskorišćene kapacitete u pogledu obnovljive energije. Projekat će pomoći da se diverzifikuje zastareli  i visokozagađujući energetski miks Srbije, smanji emisija gasova sa efektom staklene bašte za procenjenih 123.644 tona godišnje i otvori između 70 i 100 radnih mesta do 2018. godine.
“Vetropark u Alibunaru je najveći projekat finansiranja vetroparka u Srbiji do sada. IFC-jeva podrška obnovljivoj energiji predstavlja važan deo našeg posla na rešavanju problema klimatskih promena i unapređenju pristupa infrastrukturi,” rekla je Wiebke Schloemer, Šefica IFC-a za infrastrukturu u Evropi, Bliskom istoku i severnoj Africi. “Projekat takođe ilustruje kako IFC stvara tržišta i utire put drugim projektima obnovljive energije koji traže dugoročno finansiranje od međunarodnih ili regionalnih finansijskih institucija. On je i rezultat rada IFC-ja sa vladom Srbije na unapređenju relevantnih podzakonskih akata i standardnih modela ugovora o otkupu proizvedene električne energije.”
Dobavljač vetroturbina za projekat će biti Senvion, američki proizvođač opreme za korišćenje energije vetra koji je u vlasništvu privatne investicione kompanije i koji će takođe biti zadužen i za rad i održavanje projekta. Pored uloge kreditora po kreditu tipa "B". Unicredit Srbija će biti i banka preko čijih računa će se obavljati transakcije projekta, kreditor za iznos PDV-a i pružalac hedžinga od kamatnog rizika (pored IFC-ja). Allen & Overy i Karanović & Nikolić su bili pravni savetnici kreditora, a DNV GL tehnički savetnik kreditora. Elicio je kao savetnike angažovao White & Case i Karanovic & Nikolic.
Grupacija Svetske banke se javno obavezala da poveća investicije vezane za klimu za 28 procenata do 2020. nakon svojih Godišnjih sastanka 2015. godine, što bi podrazumevalo povećanje investicija IFC-ja u oblasti klime za oko 100% u narednih pet godina.
O kompaniji Elicio
Elicio NV je belgijski proizvođač obnovljive energije koji posluje širom sveta. To je zavisno preduzeće Nethys Grupe, koja se bavi energetikom i telekomunikacijama i ima sedište u Belgiji. Godine 2014. kompanija Elicio NV je kupila određene projekte u oblasti energije vetra od kompanije Electrawinds, koji su razvijani od 1998. godine. Elicio danas proizvodi energiju putem vetroturbina, visokotehnoloških instalacija razvijenih i izgrađenih u duhu dobrosusedskih odnosa. Elicio aktivno posluje u okviru svih aspekata obnovljive energije putem uspešnog internog razvoja, inženjeringa, izgradnje i eksploatacije svojih projekata već 20 godina. Pri tom, Elicio takođe izvozi svoje stručno znanje stečeno na domaćim tržištima u Belgiji i Francuskoj, sa namerom da igra ključnu ulogu u energetskoj tranziciji novih tržišta kao što su Srbija i Kenija. Time Elicio želi da pruži pozitivan doprinos boljem životnom okruženju.
Linkovi
O IFC-ju
IFC, članica Grupacije Svetske banke, najveća je globalna razvojna institucija koja se usmerena ka privatnom sektoru na tržištima u usponu. Sarađujući sa preko 2.000 preduzeća širom sveta, koristimo svoj kapital, stručno znanje i uticaj da bismo stvarali tržišta i mogućnosti u najzahtevnijim regionima sveta. Tokom finansijske 2017. godine, obezbedili smo rekordnih 19,3 milijarde USD dugoročnog finansiranja zemljama u razvoju, oslobađajući potencijal privatnog sektora da pomogne u borbi protiv siromaštva i podstakne zajednički prosperitet. Dodatne informacije su dostupne na adresi www.ifc.org
Linkovi