Share this page

IFC i EBRD pomažu da se podstakne snabdevanje čistom energijom u Srbiji

Beograd, Srbija, 17. oktobar 2017. — IFC, članica Grupacije Svetske banke, i EBRD pomažu Srbiji da podstakne proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i unapredi svoj energetski miks putem obezbeđivanja kreditnog paketa vrednog 215 miliona evra džoint venčr kompaniji koja radi na izgradnji najvećeg vetroparka na Zapadnom Balkanu – Čibuk 1.
Vetropark Čibuk 1, snage 158 MW, vredan 300 miliona evra, će zauzimati ukupnu površinu od 37 km2 u Vojvodini, pokrajini na severu Srbije. Vetropark je deo projekta Vetroelektrane Balkana i realizuje se kroz partnerstvo u odnosu 60:40 između Abu Dhabi Future Company Masdar, iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, i Čibuk Wind Holdinga, podružnice američke kompanije Continental Wind Partners.  
Finansijski paket od 107.7 miliona EUR koji obezbeđuje IFC sastoji se od direktnog prioritetnog kredita u iznosu od 52.7 miliona evra, kredita u iznosu od 36.7 miliona evra koji IFC odobrava preko svog Programa portfolija sufinansiranja pod upravljanjem i sindiciranog B kredita u iznosu od 18.3 miliona evra. U isto vreme, EBRD je obezbedio 107.7 miliona evra kroz sindicirane kredite tipa A/B.
Projekat će obuhvatiti 57 vetroturbina proizvođača General Electric i očekuje se da će unaprediti snabdevanje strujom za oko 113.000 domaćinstava i privrednih subjekata. Završetak izgradnje Vetroparka Čibuk 1 je planiran za početak 2019. godine.
“Razvoj najveće vetro elektrane u Srbiji i na zapadnom Balkanu predstavlja ključni trenutak u širenju obnovljive energije u Istočnoj Evropi i pozicionira Srbiju među lidere u sektoru alternativne energije koji beleži najbrži rast u Evropi”, rekao je Mohamed Al Ramahi, generalni direktor kompanije Masdar. “Ponosni smo sto imamo priliku da doprinesemo našim znajem i iskustvom koje smo stekli tokom jedanaest godina na diversifikaciji energetskog miksa u Srbiji, radeći pored naših džoint venčr partnera.”
Sa 70 procenata električne energije koja se proizvodi u starijim termoelektranama na ugalj, Srbija je među najvećim emiterima gasova sa efektom staklene bašte po glavi stanovnika u Evropi. Projekat će pomoći da se diverzifikuje zastareo i visokozagađujući miks proizvodnje energije i smanji emisija za, po proceni, 370.000 tona ugljen dioksida godišnje.
“Ovaj projekat je odraz IFC-jeve strategije kreiranja tržišta, kojom se utire put drugim projektima obnovljive energije. To je rezultat naše saradnje sa svim akterima na ovom projektu i našeg rada sa srpskom vladom na unapređenju relevantnih podzakonskih akata i modela ugovora o otkupu električne energije”, rekao je Tomas Lubek, regionalni menadžer IFC-ja za Centralnu i Jugoistočnu Evropu. “IFC je globalni lider u pružanju podrške prekograničnim investicijama i naša podrška obnovljivoj energiji predstavlja ključni deo naših aktivnosti na ublažavanju klimatskih promena.”
Pored toga što će pomoći da se umanji negativan uticaj energetskog sektora Srbije na životnu sredinu, Čibuk 1 predstavlja i značajnu ekonomsku investiciju. Kroz projekat bi trebalo da se otvori čak 400 novih radnih mesta tokom njegove izgradnje, kao i da se unapredi lokalna infrastruktura sa 50 kilometara novih puteva.
Harry Boyd-Carpenter, direktor EBRD-a za energetiku i energetske kompanije, je rekao: “Vetropark Čibuk predstavlja prekretnicu za Srbiju dok radi na ispunjenju obaveze da proizvede 27 procenata domaće energije iz obnovljivih izvora do 2020. godine. EBRD je blisko radila sa vladom kako bi se razvio i unapredio regulatorni okvir za ovaj sektor, a ti napori su sada omogućili da se privuku strane direktne investicije koje stvaraju poslove u ovom sektoru, kao i prvi talas projekata obnovljive energije.”
O IFC-ju
IFC, članica Grupacije Svetske banke, najveća je globalna razvojna institucija koja je usmerena ka privatnom sektoru na tržištima u usponu. Sarađujući sa preko 2.000 preduzeća širom sveta, koristimo svoj kapital, stručno znanje i uticaj da bismo stvarali tržišta i mogućnosti u najzahtevnijim regionima sveta. Tokom finansijske 2017. godine, obezbedili smo rekordnih 19,3 milijarde USD dugoročnog finansiranja zemljama u razvoju, oslobađajući potencijal privatnog sektora da pomogne u borbi protiv siromaštva i podstakne zajednički prosperitet. Dodatne informacije su dostupne na adresi www.ifc.org
Linkovi
O EBRD-u
EBRD je multilateralna banka koja promoviše razvoj privatnog sektora i preduzetničke inicijative u 37 ekonomija na tri kontinenta. Banka je u vlasništvu 66 država, kao i Evropske unije i Evropske investicione banke. Investicije EBRD-a imaju za cilj da ekonomije u kojima radi budu konkurentne, inkluzivne, dobro vodjene, zelene, otporne i integrisane. Pratite nas na: web, Facebook, LinkedIn, Instagram, Twitter i YouTube
O kompaniji Masdar
Masdar je kompanija iz Abu Dabija koja se bavi obnovljivom energijom i radi na unapređenju razvoja, komercijalizacije i realizacije tehnologije i rešenja zasnovanih na čistoj energiji. Kompanija deluje kao veza između današnje ekonomije na fosilna goriva i energetske ekonomije budućnosti. U potpunosti je u vlasništvu Mubadala Development Company PJSC, kompanije za strateške investicije Vlade Abu Dabija i posvećena je dugoročnoj viziji Emirata u vezi sa budućnošću energije i vode. Ukoliko su Vam potrebne dodatne informacije posetite http://www.masdar.ae i povežite se sa facebook.com/masdar.ae i twitter.com/masdar
O kompaniji Čibuk Wind Holding
Čibuk Wind Holding je kompanija u vlasništvu Fabricija Ganjasa, osnivača Continental Wind Partners, prvobitnog investitora vetroparka Čibuk 1. Kompanija Continental Wind Partners je najpoznatija po izgradnji najvećeg aktivnog vetroparka u Evropi, Fantanele/Cogealac snage 600 MW, koji se nalazi u Rumuniji.
O Vetroelektranama Balkana
Vetroelektrane Balkana su zajednički poduhvat 60% u vlasništvu Masdara i 40% Čibuk Wind Holdinga, koji je odgovoran za razvoj, realizaciju i rad vetroparka Čibuk 1.