Share this page

Smanjivanje troškova i poboljšanje trgovine u Evropi i Centralnoj Aziji - Grupacija Svjetske banke okuplja predstavnike državne uprave i privrednih subjekata kako bi razmijenili iskustva o reformama u oblasti olakšavanja trgovine i unaprijedili koordinisano upravljanje granicom

CRNA GORA, Bečići, Budva, 19. septembar 2017. godine — Program podrške za trgovinske olakšice Grupacije Svjetske banke (TFSP), u saradnji sa Ministarstvom finansija Crne Gore, organizuje konferenciju posvećenu koordinisanom upravljanju granicom u cilju unapređenja saradnje između graničnih agencija i privatnog sektora, kao i bržeg i jeftinijeg kretanja i carinjenja robe.
Dvodnevnoj konferenciji će prisustvovati preko 60 učesnika iz 16 zemalja Evrope i Centralne Azije (ECA), uključujući predstavnike carinskih organa, organa nadležnih za sanitarne, fitosanitarne i veterinarske poslove, ministarstava ekonomije i finansija, kao i privatnog sektora. Učesnici će razmijeniti svoja iskustva i izazove u upravljanju granicama i međuresornoj koordinaciji i diskutovati o najboljim praksama i potencijalnim rješenjima.
Vlada Crne Gore u potpunosti je posvećena reformama koje podržava Sporazum o trgovinskim olakšicama Svjetske trgovinske organizacije (TFA), što je potvrđeno formiranjem našeg Nacionalnog komiteta za trgovinske olakšice", rekao je zamjenik ministra finansija i kopredsjedavajući Nacionalnog komiteta za trgovinske olakšice  Crne Gore, uvaženi g. Novo Radović. „Ovaj događaj će biti izvrsna prilika za informisanje o najboljim praksama u saradnji između graničnih organa, kao i razmjenu mišljenja sa kolegama iz regiona."
Prema Doing Business izvještaju Grupacije Svetske banke za 2017. godinu, u regionu Istočne Evrope i Centralne Azije (ECA) potrebno je više od dva dana za izvoz i uvoz, dok je u zemljama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) za to potrebno manje od jednog dana. Slično tome, izvoz i uvoz u ECA regionu su do dva puta skuplji nego u zemljama OECD-a. Bolja koordinacija i saradnja između graničnih organa mogla bi značajno smanjiti vrijeme i troškove trgovine u Istočnoj Evropi i Centralnoj Aziji.  
Saradnju graničnih organa podržavaju Svjetska carinska organizacija, Grupacija Svjetske banke i druge međunarodne organizacije i ona je sastavni dio strategija kontrole granice u mnogim zemljama širom svijeta. Sporazum o trgovinskim olakšicama naglašava njen značaj u smanjenju troškova trgovine i pružanja podrške zemljama da se povežu sa regionalnim i globalnim tržištima. Sporazum o trgovinskim olakšicama je stupio na snagu u februaru i od organa koji su u državama članicama nadležni za kontrolu granica zahtijeva da sarađuju i koordinišu svoje aktivnosti kako bi olakšali trgovinu.
Grupacija Svjetske banke procjenjuje globalnu dobit od 200 milijardi dolara godišnje kroz smanjenje vremena provedenog na carini i bolju koordinaciju u upravljanju granicom. Naš Program podrške za trgovinske olakšice usmjeren je na podršku efikasnom sprovođenju Sporazuma o trgovinskim olakšicama i pratećih reformi, kao i promovisanju razmjene znanja i iskustava, te mjerenju napretka i rezultata", rekao je Paulo Korea, menadžer Grupacije Svjetske banke za trgovinu i konkurentnost u Evropi i Centralnoj Aziji.
Ova konferencija je idealan mehanizam za formiranje regionalnih i nacionalnih mreža koje će omogućiti kontinuirano unapređivanje reformi u oblasti trgovinskih olakšica u Evropi i Centralnoj Aziji", rekao je Tomas Lubek, regionalni menadžer Međunarodne finansijske korporacije (IFC) za Centralnu i Jugoistočnu Evropu. „Veća efikasnost u prekograničnoj trgovini povećaće konkurentnost naših regionalnih firmi i pomoći u otvaranju novih radnih mjesta."
Program podrške za trgovinske olakšice pruža podršku zemljama koje traže pomoć u usklađivanju svojih trgovinskih praksi sa Sporazumom o trgovinskim olakšicama Svjetske trgovinske organizacije i pratećim reformama. Od njegovog usvajanja 2014. godine, više od 60 zemalja zatražilo je pomoć, a podrška implementaciji počela je u više od 34 zemlje, uključujući 10 zemalja iz regiona Istočne Evrope i Centralne Azije. Sedam partnera, uključujući Australiju, Kanadu, Evropsku komisiju, Norvešku, Švajcarsku, Sjedinjene Države i Veliku Britaniju, opredijelilo je ukupno 32 miliona dolara za program.
Za više informacija posjetite: www.worldbank.org/tradefacilitation
Posjetite nas na Facebook-u: http://www.facebook.com/worldbank
Pratite nas na Twitter-u: http://www.twitter.com/worldbankpsd
Naš kanal na YouTube-u: http://www.youtube.com/worldbank
Ostanite u vezi sa IFC-jem: