Share this page

IFC podržava oporavak i rast proizvodnog sektora u zemljama Zapadnog Balkana

Beograd, Srbija, 16. mart 2021—Međunarodna finansijska korporacija (IFC) pokreće digitalnu platformu za umrežavanje firmi iz zemalja zapadnog Balkana sa regionalnim i globalnim lancima vrednosti, kao deo napora za stvaranje novih radnih mesta i ekonomski oporavak regiona od posledica pandemije virusa korona.

Ova inicijativa, koju IFC sprovodi u partnerstvu sa Švajcarskim sekretarijatom za ekonomska pitanja SECO, deo je šireg programa IFC-a za Srbiju, Kosovo i Severnu Makedoniju, koji je pokrenut da proizvodnim firmama olakša pristup finansijskim sredstvima u iznosu od 45 miliona dolara. Program takođe predviđa privlačenje stranih direktnih investicija u vrednosti od pet miliona dolara i podršku stvaranju radnih mesta visoke dodate vrednosti. Kriza izazvana pandemijom virusa korona pogodila je proizvođače širom Zapadnog Balkana. Program IFC-a ima za cilj da stvori nove prilike za firme i ubrza oporavak od pandemije.

„Proizvodnja je trenutno u svim zemljama Jugoistočne Evrope drugi po veličini sektor u pogledu zapošljavanja i treći po veličini sektor po doprinosu bruto domaćem proizvodu. Procenjuje se da sektor lake ili prerađivačke industrije samo u Srbiji zapošljava 200.000 ljudi, s tim što mala i srednja preduzeća (MSP) generišu više od 70 odsto ove zaposlenosti", navela je Liliana de Sa Kirchknopf, direktor Odeljenja za razvoj privatnog sektora SECO-a. „SECO promoviše ekonomsku integraciju proizvodnog sektora u zemljama Zapadnog Balkana kako u okviru regiona, tako i sa globalnim lancima vrednosti, dajući time doprinos u stvaranju većeg broja kvalitetnih radnih mesta za zapošljavanje lokalne radne snage i povećanju prihoda od prodaje za MSP".

Mnoge proizvodne firme u zemljama Zapadnog Balkana, koje već čitavu deceniju pokušavaju da postanu deo globalnih lanaca snabdevanja, nemaju kapacitete i veštine koje su im potrebne da bi se umrežile i povezale sa međunarodnim firmama. Međunarodna finansijska korporacija se udružila sa britanskom kompanijom Achilles—globalnim dobavljačem platformi za pretragu, na projektu čiji je cilj da razvije digitalno tržište koje će omogućiti umrežavanje proizvođača sa investitorima, kupcima i dobavljačima. Projekat je namenjen domaćim proizvođačima koji posluju u različitim industrijskim sektorima, uključujući proizvodnju automobila, industrijskih i poljoprivrednih mašina, i laku/prerađivačku industriju.

„Izlazak iz krize izazvane pandemijom virusa korona je šansa za zemlje Zapadnog Balkana da privuku sveže privatne investicije, stvore više kvalitetnih radnih mesta i povećaju prihode", rekao je Ari Naim, regionalni menadžer IFC-a za Centralnu i Jugoistočnu Evropu. ''Ovim projektom želimo da povežemo mala i srednja preduzeća u regionu sa globalnim i regionalnim lancima vrednosti, što im pomaže da poboljšaju svoju konkurentnost i omogućava brži rast".

O IFC-u

IFC—Međunarodna finansijska korporacija je članica Grupe Svetske banke i najveća globalna razvojna institucija usmerena na privatni sektor na tržištima u usponu. Do sada smo ostvarili saradnju sa više od 100 zemalja, koristeći sopstveni kapital, stručnost i uticaj, da stvorimo tržišta i prilike u zemljama u razvoju. U fiskalnoj 2020. godini, investirali smo više od 22 milijarde dolara u privatne kompanije i finansijske institucije u zemljama u razvoju. Koristimo snagu privatnog sektora za okončavanje ekstremnog siromaštva i podsticanje zajedničkog napretka. Za više informacija, posetite: www.ifc.org.

Pratite nas:

www.facebook.com/IFCwbg

www.twitter.com/IFC_org

www.youtube.com/IFCvideocasts

www.ifc.org/SocialMediaIndex

www.instagram.com\ifc_org

O SECO-u

Državni sekretarijat za ekonomske poslove SECO stručni je centar Vlade Švajcarske za sva osnovna pitanja koja se odnose na ekonomsku politiku. Sektor za razvoj i ekonomsku saradnju u okviru SECO-a teži da osigura održivi ekonomski rast dajući time doprinos smanjenju siromaštva u partnerskim zemljama. SECO kroz svoje aktivnosti podstiče stvaranje dodatnih i boljih radnih mesta, jačanje trgovine i konkurentnosti, efikasnost institucija i usluga i otpornost ekonomija na klimatske promene. Za više informacija, posetite: www.seco-cooperation.admin.ch