Share this page

IFC sprijină consolidarea sectorului imobiliar de retaildin România, contribuind la finanțarea proiectelor din domeniul protecției mediului și la păstrarea locurilor de muncă, pe fondul manifestării pandemiei de COVID-19

București, România, 22 iulie 2021— Pentru a veni în sprijinul sectorului imobiliar de retail din România, unul dintre sectoarele afectate cel mai grav de către pandemia de COVID-19, IFC oferă un împrumut dedicat proiectelor de mediu ale NE Property BV, o filială deținută în totalitate de către NEPI Rockcastle, cea mai mare companie imobiliara de retail din regiunea Europei Centrale și de Est. Scopul este acela de a contribui la edificarea unei puternice infrastructuri de afaceri pentru proiectele de mediu în România, atrăgând ulterior și o creștere economică a activităților cu emisii reduse de carbon.

NEPI Rockcastle malls.jpg

Mall-urile NEPI Rockcastle din Bucuresti si Sibiu. Foto credit: NEPI Rockcastle 

Împrumutul acordat de IFC în sumă de 73,5 milioane de euro, dedicat activităților ecologice, va contribui la reducerea impactului pandemiei asupra operațiunilor NEPI Rockcastle în România. Pachetul de finanțare va crește nivelul lichidităților NEPI Rockcastle, care astfel va avea posibilitatea să-și țină sub control perturbările manifestate la nivelul lanțului de aprovizionare și să reduca impactul negativ generat de încetinirea ritmului de creștere economică.

Împrumutul este finanțat în cadrul Facilității de Răspuns la Criza Economiei Reale (Real Sector Crisis Response Facility) care dispune de un buget de 2 miliarde USD, făcând parte din mai ampla facilitate a IFC de 8 miliarde USD dedicată finanțărilor rapide oferite în contextul COVID-19 (Fast-Track Financing Facility) pentru sprijinirea acelor companii private afectate de problemele economice cauzate de COVID-19.

"NEPI Rockcastle continuă să se concentreze pe investiții în activități economice curate și sustenabile. Acest împrumut „verde" vine să reconfirme angajamentul nostru pe calea promovării practicilor sustenabile, prin angajamentul de alocare a fondurilor pe proiecte verzi eligibile desfășurate în România, așa cum sunt acestea definite în Cadrul nostru de Finanțare Verde", a declarat d-na Mirela Covașă, CFO la NEPI Rockcastle. „Continuarea colaborării cu IFC consolidează relația construită de-a lungul anilor pe baza unor valori comune și solide, cum ar fi dorința de a atinge înalte standarde de sustenabilitate."

Având în vedere obiectivele de sustenabilitate ale NEPI Rockcastle și obiectivul acesteia de a deveni neutră din punctul de vedere al emisiilor de carbon până în anul 2030, împrumutul va fi utilizat pentru a finanța acele proiecte care respectă criteriile de eligibilitate din Cadrul de Finanțare Verde, conform Principiilor privind Obligațiunile Verzi din 2018 și Principiile privind Împrumuturile Verzi din 2020.

„Pe fondul pandemiei de COVID-19, finanțarea IFC vine într-un moment oportun și va oferi NEPI Rockcastle accesul la lichidități pe termen lung, ajutând astfel mediul de afaceri să depășească momentul de criză și permanentele incertitudini ale acestor vremuri caracterizate de provocări multiple," a declarat și Ary Naïm, Director Regional ECE în cadrul IFC. „NEPI Rockcastle constituie un exemplu foarte bun de amplificare a economiei locale cu ajutorul investițiilor străine prin crearea de noi locuri de muncă și prin contribuția adusă a depășirea perturbărilor generate de o pandemie fără precedent."

Portofoliul de investiții pe care IFC l-a angajat în România pana in iunie 2021 se ridică la 1.03 miliarde USD investiți în 29 proiecte. Diversificate și vizând sectoarele-cheie ale economiei, investițiile IFC se concentrează pe consolidarea și diversificarea sectorului financiar, dar a sectoarelor sănătății, agroindustrial, producție și retail.

Despre IFC

IFC, membră a Grupului Băncii Mondiale, este cea mai mare instituție globală de dezvoltare concentrată pe sectorul privat din piețele emergente. Activitatea noastră se desfășoară în peste 100 de state ale lumii, în care ne valorificăm capitalul, experiența şi influența pentru a crea piețe şi oportunități în țările aflate în curs de dezvoltare. În exercițiul financiar 2020, am investit 22 miliarde USD în societăți private și instituții financiare din diverse țări aflate în curs de dezvoltare, valorificând capacitățile din sectorul privat pentru a contribui la eliminarea sărăciei extreme şi pentru a susţine prosperitatea comună. Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să vizitaţi www.ifc.org.

Rămâneţi în legătură cu noi!

www.facebook.com/IFCwbg

www.twitter.com/IFC_org

www.youtube.com/IFCvideocasts

www.ifc.org/SocialMediaIndex

www.instagram.com\ifc_org

Despre NEPI Rockcastle

NEPI Rockcastle este cea mai mare companie imobiliara de retail din regiunea Europei Centrale și de Est. Grupul deține în proprietate și operează un excepțional portofoliu de 54 de proprietăți de retail (fără a include societățile mixte) în România, Polonia, Slovacia, Bulgaria, Ungaria, Cehia, Croaţia, Serbia și Lituania. Grupul beneficiază de pe urma unei echipe de management interne foarte competente cu experiență diversă în domenii cum ar fi managementul activelor, dezvoltare, investiții, leasing și expertiză financiară. Competențele de management, dublate de experiența caracteristicilor fiecărei regiuni de interes permite NEPI Rockcastle să valorifice la maximum oportunitățile oferite de piața imobiliară din ECE, profitând de pe urma beneficiile strategice la achiziționarea, dezvoltarea și managementul proprietăților deținute. Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să vizitaţi www.nepirockcastle.com.

 

 

 ​