İstanbul, Türkiye, 8 Mayıs 2024—IFC'nin, Türk Ekonomi Bankası A.Ş.'ye (TEB) sağladığı yeni yatırım, ağırlıklı olarak kurumsal müşterilere ve küçük işletmelere hizmet veren bu özel bankanın Türkiye'deki iklim değişikliğinin etkilerinin azaltılma ve uyumlama projelerine, kadınlara ait işletmelere ve tarım işletmelerine odaklanarak küçük ve orta ölçekli işletmelere (KOBİ'ler) finansman erişimini desteklemesini amaçlıyor.
IFC, Basel III uzlaşısı ve Türkiye Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun özsermaye düzenlemeleriyle uyumlu, 100 milyon Avro'ya kadar sermaye benzeri borç finansmanı sağlayan bir Tier-2 aracı ile TEB'e destek veriyor. Bu yatırım, makroekonomik dalgalanmaların yaşandığı bir dönemde, TEB'in yeterli hizmet alamayan küçük işletmelere verilen kredileri önemli ölçüde artırmasına olanak tanıyacak.
Türk Ekonomi Bankası CEO'su Ümit Leblebici, "Bu yatırım, bankamızın iklim bilincine sahip projeleri, kadınlara ait küçük işletmeleri ve tarım işletmelerini finanse etmemiz için KOBİ'lere verilen kredileri yaygınlaştırmamıza olanak tanıyacak," diye belirtti. "İklim değişikliğinin etkilerinin azaltılmasına odaklanan ve sürdürülebilir ekonomik büyümeyi desteklemek için kadın girişimcileri ve işletme sahiplerini güçlendiren bir banka olarak, onları hem finansal imkanlarla hem de finans harici hizmetlerle desteklemeye devam edeceğiz. Dış finansman araçlarımızı yaygınlaştırmaya ve çeşitlendirmeye son derece kararlıyız ve aynı zamanda, IFC ile süregelen güçlü ilişkimizi daha da geliştirmekten ve Türkiye'de sürdürülebilir kalkınmaya desteğimizi artırmaktan memnuniyet duyuyoruz."
KOBİ'ler Türkiye'deki iş oranının yüzde 73,5'ini oluşturmasına rağmen banka kredilerinin yalnızca yüzde 27'sinden yararlanabiliyor, bu da ticari faaliyetlerini ve büyümelerini olumsuz yönde etkiliyor. IFC, gerektiğince temsil edilmeyen küçük işletme segmentleri için finansman fırsatlarını artırarak, bu proje sayesinde önümüzdeki beş yıl içinde Türkiye'de 300.000'i aşkın istihdam yaratmayı öngörüyor.
IFC Türkiye ve Orta Asya Direktörü Wiebke Schloemer, "Türkiye ancak güçlü ve kapsayıcı bir finans sektörüne sahip olursa ekonomik yönden gelişebilir," dedi. "IFC'nin uzun zamandır iş ortağı olan TEB'e yapılan bu yatırım, ülkenin sürdürülebilir ekonomik büyümesini artırmayı, daha yüksek bir ekonomik katılım ve istihdam yaratmayı amaçlıyor."
Türkiye, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün enerji tüketimi en yüksek ilk 10 ülkesi arasında yer alıyor. Ülkede sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması için, sanayide kullanılan enerji tüketiminin azaltılması ve enerji verimliliğinin artırılmasına öncelik verilmesi gerekiyor. IFC'nin Türkiye'de yeşil finansmanı yaygınlaştırma taahhüdüyle uyumlu olan bu yatırım, küçük ölçekli iklim finansmanı projelerine yönelik eksikliği gidermeyi hedefliyor.
IFC, 50 yılı aşkın süredir Türkiye'de özel sektörün gelişimini desteklemektedir ve sadece son on yılda yaklaşık 20 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirmiştir. Türkiye, Nisan 2024 itibarıyla 5,2 milyar dolara yakın taahhütlü portföyle IFC'nin dünya genelinde işbirliği yaptığı üçüncü büyük ülke konumundadır.
Türk Ekonomi Bankası (TEB) Hakkında
Türk bankacılık sektörünün finans kuruluşlarından Türk Ekonomi Bankası (TEB), 1927 yılında kuruldu. Kuruluşundan bu yana genişleyen şube ağı ve yaygın ürün ve hizmet yelpazesiyle yatırım, leasing, faktoring ve portföy yönetimi gibi finans sektörünün farklı alanlarında faaliyet göstermektedir. 2005 yılında, bir Avrupa ve uluslararası bankacılık kuruluşu olan ve halihazırda 65 ülkede faaliyet gösteren BNP Paribas, TEB'e ortak oldu. Bu ortaklığın ardından TEB, kurumsal, ticari ve özel bankacılık alanındaki uzmanlığını bireysel, küçük işletmeler ve KOBİ bankacılığına taşıdı. 31 Mart 2024 tarihli mali tablolarına yansıyan 454 milyar TL aktif varlığı ve 9.000'e yakın çalışanıyla Türkiye finansal hizmetler pazarının önemli oyuncularından biri olduğunu kanıtladı. TEB, Türkiye'nin gerek ekonomik gerekse sosyal katma değerini artırmaya yönelik çok boyutlu bir destek sağlamak üzere her geçen gün çalışmalarını artırarak sürdürmektedir.
IFC Hakkında
Dünya Bankası Grubu'nun bir üyesi olan IFC, gelişmekte olan pazarlarda özel sektöre odaklanan en büyük küresel kalkınma kurumudur. Gelişmekte olan ülkelerde pazarlar ve fırsatlar yaratmak için sermayemizi, uzmanlığımızı ve etkimizi kullanarak 100'den fazla ülkede çalışıyoruz. 2023 mali yılında IFC, ekonomiler küresel krizlerin etkileriyle boğuşurken, aşırı yoksulluğu sona erdirmek ve paylaşılan refahı artırmak için özel sektörün gücünden yararlanarak, gelişmekte olan ülkelerdeki özel şirketlere ve finans kuruluşlarına 43,7 milyar dolarlık rekor bir taahhütte bulundu. Daha fazla bilgi için www.ifc.org adresini ziyaret ediniz.
IFC on social media ile bağlantıda kalın.